Lågkolhydratrecept

Här samlar jag alla recept med lite mindre mängd kolhydrater. Alla recept är glutenfria.

Bröd och knäcke

Ett knaprigt fröknäcke eller en skiva rostat vallmobröd med smör, ost och gurka är så himla gott. Bröden brukar jag frysa in i skivor och ta upp när jag ska äta, supergott att rosta! I flera av recept nedan använder jag fiberhusk, det hittar du i den glutenfria hyllan i affären.

 

Fröigt knäcke (nöttfritt)

Fröknäcke (nötfritt)

Julfröknäcke (nötfritt)

Lingonbröd (nötfritt)

Nöt- -och fröbröd

Vallmobröd

Vallmobröd med anis och fänkål

Vörtbröd

Soppor

Soppa är ofta snabblagat, billigt och går ofta att förbereda, sen är det lätt att göra soppor vegetariska. Servera gärna med lite bröd eller fröknäcke!

Broccolisoppa

Fransk fisksoppa

Jordärtskocksoppa

Löksoppa med ostchips

Mustig kycklingsoppa

Tomatsoppa

Spenatsoppa med ägg

Sallader

Det som är så bra med sallad är att man kan ta lite av det man har hemma och tycker är gott. Servera gärna med fröknäcke eller nöt- och fröbröd.

Asiatisk laxsallad

Kyckling med chimichurri

Kycklingsallad

Lunchsallad

Ost- och äggsallad

Pizzasallad

Rostad blomkålssallad med italienska smaker

Räksallad

Rödkålssallad

Vietnamesisk kycklingsallad

Vietnamesisk kycklingsallad variant 2

Yoghurtsallad med zucchini och fetaost

Ägg- och baconsallad

Varmrätter:

Till vardags gillar jag att laga mycket husmanskost, det är oftast få ingredienser, men med rätt råvaror smakar det fantastiskt ändå. Förutom husmanskost gillar jag att laga mat med mycket chili, citrus (främst lime), vitlök och örter. Dessa ingredienser försöker jag alltid ha hemma.

Jag använder mig ofta av t.ex. bär, frukt, honung, tomater eller lök för att få en naturlig sötma utan tillsatt socker. Vissa recept, speciellt såser, förhöjs av lite sötma och då föredrar jag naturlig sötma. Välj det sötningsmedel du önskar eller uteslut helt. Lingonsylt finns ofta i bra sockerfria alternativ.

Jag använder mig av mycket broccoli, blomkål, haricots verts, kål samt även en del rotsaker såsom kålrot, rotselleri, palsternacka, morötter och rödbetor som tillbehör. Är man strikt gällande kolhydraterna ska man undvika rotsakerna.

Asiatisk laxsallad

Bladspenatlasagne

Bolognese med zucchinipasta

Broccoli- och skinkgratäng

Entrecote med rödbetor och chevré

Fläsk med löksås

Fläsksida

Het chili

Indisk lammgryta med Raita

Italiensk svampgryta

Kyckling med chimichurri

Köttbullar med gräddsås

Köttfärspaj (utan pajdeg)

Köttfärspaj (glutenfri)

Lammracks med sötpotatis och rödvinssky

Lammrevben med rotselleripuré och rödvinsreduktion

Lammytterfilé med palsternackskräm och svartvinbärssås

Oxfilé med jordärtskockstårta och örtsmör

Paella på blomkål

Pasta med svamp & lövbiff

Pannbiff med gräddsås och stekt lök / Recept 2

Pizza (med länkar till övrig recept)

Pocherade ägg i tomatsås

Tacogratäng

Taco från grunden

Ricotta- och bladspenatlasagne

Söndagskyckling

Stek på nötytterlår

Tacos från grunden

Torsk med hollandaise

Torsk med räkor, ägg, pepparrot och vitvinssås

Ugnsbakad fläsksida

Ugnskokt torsk med brynt smör, ägghack och pepparrot

Vietnamesisk kycklingsallad

Tillbehör

Här har jag samlat lite olika tillbehör, guacamole och salsa är mina favoriter.

Coleslaw

Coleslaw (utan majonnäs)

Ostchips

Morot- och palsternacksmos

Palsternackskräm

Rotselleripuré

Rödkålscoleslaw

Rödkålssallad

Salsa x 3

Tacotillbehör

Tomat- & Fetsostsallad

Ärtkräm 

Guacamole

Bakning/desserter

Alla recepten nedan är glutenfria. Jag använder mig av bär, frukt, agavesirap eller honung som sötning (undviker sötningsmedel) i dessa recept. Då jag använder mörk choklad i är det minst 70% choklad. Vaniljpulver som förekommer i flera recept är inte samma sak som vaniljsocker. Vaniljpulver är malen äkta vanilj utan tillsatser och det ger en god smak till desserter och bakning.

Ananas & grädde

Chokladiga mandelbollar

Choklad- och hasselnötsmousse

Citronfromage

Citron- och Apelsinglass

Chokladkräm

Lingonglass

Nougatruta

Nutella

Mandelmassa

Mangoglass

Mintchokladtårta

Pepparkakstryffel

Saffransglass

Syrlig citron- och bärglass

Frukost

Att göra egen yoghurt och egen müsli med nötter och frön är superenkelt.  Jag brukar passa på under helgerna att ladda upp med müsli och brödbak så det räcker hela veckan. En annan storfavorit på frukostbordet är ägg, helst kokta ägg med bara lite salt.

Hallon- och blåbärssylt

Fröknäcke

Frö- och nötbröd

Lingonbröd (nötfritt)

Mandelpannkakor

Rabarberkompott

Rostade nötter

Vallmobröd

Vallmobröd med anis och fänkål

Vanilj- och bäryoghurt

Vörtbröd

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s