Piroger med fetaost och bladspenat

20150303-220001.jpg

Idag testade vi att göra glutenfria piroger bakade på mandelmjöl. Resultatet blev över all förväntan!

Piroger med fetaost och bladspenat 4 stycken

Deg: 5 dl mandelmjöl, 1 dl sesamfrön, 2 msk fiberhusk, 1 krm salt, 4 ägg, 2 msk smör

Fyllning: 300 g fetaost, 150 g färsk bladspenat, 2 gula lökar, ½ dl tomatpuré, 2 vitlöksklyftor, ½ ekologisk citron, salt, peppar, oregano, riven muskotnöt, olivolja.

Pensling: 1 äggula

Mixa de torra ingredienserna. Knäck i äggen ett i taget och mixa.Tillsätt till sist smöret och mixa till en slät smet. Låt stå i kylen under tiden du förbereder fyllningen.

Hacka lök och vitlök och bryn i lite olivolja. Tillsätt tomatpurén och låt den rostas lätt i pannan. Lägg i bladspenaten och bryn i några minuter. Om det är mycket vätska i spenaten, kan du låta den reduceras. Riv i skal från en halv citron och tillsätt en skvätt med citronsaft. Smaksätt med salt, peppar, oregano och riven muskotnöt.

Tag ut degen från kylen och dela upp i fyra delar. Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper till tunna runda kakor. Det underlättar om du lägger ett bakplåtspapper på degen då du kavlar. Varva spenatfyllning och fetaost på ena halvan av degen. Vik över den andra halvan av degen och se till att slut kanterna noggrant med en gaffel eller med fingrarna. Pensla pirogerna med uppvispad äggula.

Grädda i cirka 10 minuter i 225 grader tills pirogerna fått en gyllene färg. Servera med en god sallad.

Grundreceptet hittade jag här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s