Franska hjortfärsbiffar

 

20150120-201056.jpg

Hjortfärs är ett magert kött och därför blandade jag ut med fläskfärs för att få saftigare biffar. Om du vill använda enbart hjortfärs kan det vara bra att istället tillsätta några deciliter grädde till färsen.

Franska hjortfärsbiffar 4-6 personer

Hjortfärsbiffar

500 g hjortfärs, 500 g fläskfärs, 3-4 vitlöksklyftor, 1/2 dl hackade örter (rosmarin, timjan, oregano), rivet citronskal från ½ citron, salt, peppar, 1 ägg, smör, olivolja

Tomat- och örtsås

1 dl tomatpuré, ½ dl färska rosmarin, 5 dl grädde, 1 tsk torkad oregano, rivet citronskal från ½ citron, salt, peppar

Lägg färsen i en stor skål. Lägg i pressad vitlök, hackade örter samt citronskal, salt och peppar. Blanda runt utan att bearbeta färsen för mycket. Kläck i ägget och blanda. Stek på lite av färsen och smaka av så att kryddningen är bra, krydda eventuellt mer. Forma färsen till biffar och stek i rikligt med smör och olivolja. Stek några biffar i taget och se till att de får en fin yta. Sänk temperaturen när alla biffar är stekta och låt dem bli genomstekta.

Lägg i rosmarinbladen i en gryta med en skvätt olivolja. Tillsätt tomatpurén så den får rostas lätt. Häll i grädden och övriga ingredienser. Låt få ett uppkok och sänk sedan värmen så att såsen få stå och småputtra och reduceras. Lägg i biffarna i såsen och låt allt få sjuda i några minuter. Toppa med färska örter innan servering.

Servera med rostade rotsaker. Jag använde rödbeta, morot, palsternacka och även kvitten (en äppelliknande frukt).

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s