Pepparkaksknäcke

20141202-185622.jpg

 

Lättbakat fröknäcke med smak av julen. Knäcket är ett bra alternativ till pepparkakor, du bestämmer själv hur mycket pepparkaka det ska smaka genom att styra mängden kryddor. Apelsinen gör att det blir lite sötma i knäcket, men det funkar även bra att bara använda vatten. Servera knäcket med en bit mögelost och fikonmarmelad, supergott!

Pepparkaksknäcke 2 plåtar

1 dl linfrön, 6 dl blandade frön t.ex. pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön, ½ dl mandelmjöl/kokosmjöl, 1 tsk salt, 2 msk fiberhusk, 4 dl vatten, 1 apelsin, 2-3 msk pepparkakskryddor (kanel, nejlika, ingefära, kardemumma)

Blanda alla torra ingredienserna i en skål och rör om. Pressa saften från en apelsin och blanda med vattnet. Häll vätskan i fröblandningen och rör om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Fördela smeten på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett papper över och kavla ut till ett tunt lager. Tag bort det övre pappret och grädda i ugnen i 150 grader i cirka 60 mintuter (tills brödet fått färg och blivit krispigt). Tag ut plåtarna efter halva tiden och markera rutor med en kniv, detta gör det enklare att bryta knäcket då det är klart. Pudra över lite pepparkakskryddor när det är några minuter kvar av gräddningen. Låt knäcket stå kvar i eftervärmen 10 minuter och tag sedan ut och låt det svalna. Bryt knäcket i bitar och förvara torrt i en tätslutande burk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s