Asiatisk långtidsbakad högrev

20140923-194844.jpg

En ny favorit bland långtidsmatlagningen är denna fantastiskt goda högrev med syrad morot, gurka, purjolök, pepparrot, hoisinsås och koriander. Rekommenderas! Perfekt att tillaga under natten eller över dagen, tillagningen sköter sig helt själv! Jag gjorde en egen hoisinsås av det som kylen hade att erbjuda, måtten i receptet är ungefärliga, smaka dig fram till en bra balans mellan syra, sälta och sötma. Bli inte orolig om såsen är skarp, tillsammans med köttet och övriga tillbehör kommer den smaka supergott. Om du vill kan du köpa färdig hoisinsås på burk. Servera som en sallad eller med tortillabröd (vanliga eller glutenfria).  Inspirationen till receptet kommer från Årets kock 2007 – Peter J Skogström och orginalreceptet hittades i kokboken Sveriges godaste mat.

Asiatiskt långtidsbakat högrev 6 personer

 

Högrev:

2 kg högrev, 2 ekologiska apelsiner, 1 dl torr kryddblandning (förslagsvis: chiliflakes, chilipulver, svartpeppar, salt, spiskummin, paprikakrydda, koriander)

Riv skalet från apelsinerna och blanda med de torra kryddorna. Banka in kryddblandningen runt om köttet och lägg det sedan i en gryta med lock. Ställ in i ugnen och tillaga i 100 grader i cirka 7-10 timmar. Tag av locket den sista timman av tillagningstiden. Köttet kommer bli så mört att det bara är att dra i sär.

Hoisinsås

0,75 dl ketchup, 0,75 dl ljus soja, 2 tsk sambal oelek, 1 tsk fisksås, 1 msk honung, 1 msk riven färsk ingefära, ½ lime, svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och förvara svalt fram till servering. Såsen kan göras dagen innan.

Syrad morot:

6 morötter, saft från 2 lime, saft från 1 apelsin, 1 tsk salt

Skär morötterna i tunna stavar och lägg i en skål. Pressa över saften från två lime och en apelsin samt strö över salt. Låt stå och dra till sig i minst 1 timma.

Övriga tillbehör

1 gurka skuren i stavar, 1 strimlad purjolök, 1 riven pepparrot, crème fraiche, 1 kruka hackad koriander

 

20140923-194916.jpg

20140923-195000.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s