TexMex med kyckling

20140904-194346.jpg

Igår var det min tur att ha ”tacomöte” hemma. Vi är några gamla handbollsvänner som ses ungefär varannan vecka och precis som namnet på våra möten avslöjar så brukar det bjudas på tacos. Jag gjorde en variant med helgrillad kyckling i ugn, hemmagjord tacosås, guacamole, salsa och diverse andra tillbehör. Kyckling fick en torr kryddblandning med lite blandade kryddor, tag av de kryddor du har hemma, jag körde all in. 🙂

TexMex 6 personer

Kryddblandning:

2 msk spiskummin, 1 msk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk oregano, 1 tsk koriander, 1 tsk chiliflakes, 5 svartpepparkorn, 1 msk salt, 4 hela nejlikor, 4 kryddpepparkorn, 1 krm kanel

Mal de hela kryddorna i en mortel och blanda med övriga kryddor till en rub. Uteslut de tre sista kryddorna om du vill ha mer traditionell texmexkryddning.

Kyckling:

2 hela kycklingar, 50 g smör, 2 vitlöksklyftor, kryddblandningen enligt ovan

Rör ihop smöret med 1,5 msk av kryddblandningen samt riven vitlök. Fördela smöret under skinnet på kycklingen. Rubba in resten av den torra kryddblandningen på skinnet runt hela kycklingen. Lägg kycklingen på en plåt och tillaga i 175 grader i cirka 1,5 h, sänk temperaturen till 125 grader och låt stå i 30 minuter till. Tag ut kycklingen och låt den svalna. Drag bort köttet från skrovet och lägg i en skål till servering.

Tacossås:

600 g krossande tomater, 1 gull lök, 3 vitlöksklyftor, ½ tsk chiliflakes, 2 msk spiskummin, 1 tsk koriander, 1 tsk oregano, 1 msk chilipulver, 1 tsk paprikapulver, 1 msk vinäger, jalapeños, 1 lime, salt och peppar, olja

Fräs hackad lök och vitlök i lite olja. Tillsätt de torra kryddorna och låt dem rostas i några sekunder. Tillsätt vinägern och låt den få ett uppkok. Häll i de krossade tomaterna, och krydda med hackad jalapeños i valfri mängd samt salt, peppar och pressad lime. Låt såsen småputtra i cirka 20 minuter, smaka eventuellt av med mer kryddor. Låt svalna och häll upp på flaska/i burk.

Guacamole

4 mogna avokador, 1/2-1 röd chili, 3 vitlöksklyftor, 1 msk hackad tomat, 1 msk hackad röd lök, 1 lime, färsk koriander, salt, peppar.

Mosa avokadorna grovt med en gaffel eller i en mortel, låt det gärna vara kvar lite bitar. Tillsätt hackad chili, vitlök, tomat och lök. Tillsätt limesaften snarast, syran förhindrar avokadon från att bli brun. Smaka av med koriander, salt och peppar. Låt stå kallt till servering. Vill du dryga ut guacamolen kan du tillsätta lite crème fraiche.

 

Tomat- och gurksalsa

Tomater, 1 gurka, 1 röd chili, 1-2 lime, koriander, mynta, flingssalt, peppar

Hacka tomater och gurka i tärningar. Kärna gärna ur gurkan innan. Smaka av med hackad chili, pressad lime, örter, peppar samt rikligt med salt. Balansen mellan mycket syra och sälta är viktig!

 

Övriga tillbehör

Riven ost, hackad koriander, limeklyftor, hackad lök, salladsblad, sockerärtor, crème fraiche, majs

Servera med nachos, tortillabröd eller bara som en sallad. Recept på tortillabröd bakade utan mjöl kan du hitta här. Vill du göra tortillabröd med mjöl kan jag tipsa om Jonas Crambys recept som du hittar här.

Ett supergott vin som passar utmärkt till denna typ av mat är Raza, ett ekologiskt prisvärt vin från Argentina. Rekommenderas verkligen!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s