Pizza Caprese

20140811-104002.jpg

Jag älskar känslan av att laga mat på det jag odlat själv. På vår balkong finns just nu massvis av tomater och färska örter och det är just dessa som är grunden till denna vegetariska pizza. Några av de andra ingredienserna inhandlades på Lassegårdens trädgårdar utanför Mariestad, en liten gårdsbutik samt café med enbart egenodlade och KRAV-märkta råvaror. Använd gärna lite olika sorters tomater i olika färger, jag använde bifftomat, plommontomat samt körsbärstomater. Pizzabotten är gjord på mandelmjöl, andra pizzabottnar (glutenfria och vanliga) hittar du här eller här. Fiberhusk hittar du i den glutenfria hyllan i affären.

Pizza Caprese 4 små pizzor

Pizzabotten

5 dl mandelmjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk fiberhusk, 2 msk smör, 1 dl vatten, 2 ägg.

Smält smöret i en kastrull, ställ av från plattan och häll i vattnet. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i kastrullen. Tillsätt till sist äggen och rör om ordentligt. Låt stå i cirka 10 minuter. Klicka ut degen på två plåtar med bakplåtspapper (två pizzor på varje). Lägg ett bakplåtspapper över och kavla ut pizzorna. Förgrädda pizzorna i 225 grader i cirka 10 minuter. Bred ut tomatsås och lägg på fyllning och grädda sedan tills pizzan fått fin färg.

Tomatsås

Grunden till en god tomatsås tycker jag är passerade tomater, oregano/basilika, vitlök, en skvätt citronsaft, salt och peppar. Fräs vitlöken i lite olivolja och tillsätt tomaterna och smaksätt med kryddor. Om du vill kan du t.ex. tillsätta lök, kapris, sardeller, oliver och/eller chili till tomatsåsen. Var försiktig så att såsen inte blir för salt! Låt såsen reducera så att den inte är för vattnig. Bred ut tomatsåsen över den förgräddade pizzabotten och lätt på pålägg.

Fyllning

2 dl riven smakrik ost, 2 små mozzarellaostar, blandade tomater, 1 gul lök, färsk basilika, olivolja, peppar, eventuellt oreganoblommor

Strö över osten över den förgräddade pizzan med tomatsås. Lägg på skivad lök och lite av tomaterna. Ställ in i ugnen i några minuter. Lägg sedan på mozzarellaosten och resten av tomaterna och grädda några minuter till. Tag ut pizzan och strö över färsk basilika samt ringla över lite olivolja och dra några varv med pepparkvarnen. Jag garnerade pizzorna med blommor från oreganoplantan. Servera med en pizzasallad.

Pizzasallad

Vitkål/spetskål, olivolja, vinäger, salt, peppar, färsk oregano.

Strimla kålen fint, använd gärna en osthyvel. Smaka av med olja, vinäger samt kryddor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s