Lamminnerlår med jordärtskocksmos samt sky

20140506-211625.jpg

I höstas köpte vi ett helt lamm och styckdelar av detta ligger fortfarande kvar i frysen. Idag tog vi fram en bit som vi tror var innerlåret och tillagade detta i ugnen. Lammet kryddades med rosmarin och timjan och resultatet blev väldigt smakrikt, saftigt och mört. Vi serverade lammet med jordärtskocksmos, brytbönor samt en sky. Tyvärr hade vi inget rödvin hemma, så skyn smakades av med lite balsamico för att få en lite mustigare karaktär. Har du inte färska örter funkar det lika bra med torkade.

Lamminnerlår med jordärtskocksmos samt sky 2 personer

Lamm: 1 lamminnerlår (cirka 500 g), 2 vitlöksklyftor, skal från 1 ekologisk citron, färsk rosmarin, färsk timjan, salt, peppar, smör, olivolja

Sky: 1 jordärtskocka, 1 morot, steksky, 1 dl balsamicovinäger, 1-2 dl vatten, köttsaft från tillagningen av lammet, salt, peppar, örter

Jordärtskocksmos: 300 g jordärtskocka, 1 klick smör, 1 skvätt grädde, salt, peppar.

Blanda vitlöken, hackad i bitar, med citronskal och färska örter. Rulla lammet i kryddorna samt salta och peppra runt om. Bryn köttet i smör samt olja, tills det fått fin färg runt om. Lägg köttet i en ugnsform och tillaga i ugnen i 150 grader till innertemperaturen är 58 grader. Låt vila i folie till servering.

Häll i vatten samt balsamico i stekpannan där du stekt lammet. Tag ur vitlöken samt de färska kryddorna från pannan, om dessa är lite brända kan de ge en besk smak till skyn. Tillsätt hackad morot samt jordärtskocka och låt skyn reduceras. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt, peppar och örter samt tillsätt till sist den eventuella köttvätska som samlats i ugnsformen.

Under tiden skyn reduceras och köttet tillagas kokar du upp skalad jordärtskocka tills den är mjuk. Pressa jordärtskockan och vispa ihop med lite smör och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp köttet (det ska vara rosa) och servera med jordärtskocksmoset, sky samt kokta brytbönor.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s