Lågtempererad kyckling med champinjonsås

20140405-183628.jpg

Häromdagen testade jag tillaga hel kyckling i ugn på låg temperatur, denna typ av tillagning gör att köttet blir väldigt mört och saftigt. Temperaturen höjdes det sista för att få ett knaprigt skinn. Dagens tillbehör var champinjonsås samt smörslungad broccoli samt haricots verts.

Lågtemperard kyckling med champinjonsås

Kyckling: 1 hel kyckling, 1 ekologisk citron, 1 dl smör, 4 vitlöksklyftor, torkad + färsk timjan, salt, peppar

Champinjonsås: Champinjoner, smör, 4 dl grädde, timjan, salt, vitpeppar

Rör samman rumstemperat smör med skalet från en citron, 2 pressade vitlöksklyftor, salt, peppar samt 1 tsk timjan (färsk eller torskad). Fördela smöret under skinnet på kycklingen. Salta och peppra på skinnet runt om hela kycklingen. Fyll skrovet med citron delad på hälften, 2 hela vitlöksklyftor samt några kvistar färsk timjan. Lägg i en ugnsform och tillaga i ugnen i 100 grader tills innertemperaturen är 70 grader (cirka 3 timmar). Vänd på kycklingen efter halva tiden och höj temperaturen det sista så skinnet blir knaprigt. Om du vill ha extra knaprigt skinn kan du lägga kycklingen på ett galler med en plåt under istället för att tillaga den i en ugnsform.

Skiva svampen och fräs i rikligt med smör. Smaka av med salt och vitpeppar och häll på grädden. Låt såsen reduceras till lagom tjocklek.

Servera kycklingen med sås och valfria tillbehör.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s