Krispig kyckling med gräddsås

kyckling

I veckan gjorde Jonas denna supergoda middag. Gräddsåsen kokades på en hemmagjord kycklingfond och detta lyfter verkligen smaken på såsen. Kycklingen serverades med brytbönor, broccoli och morötter.

Krispig kyckling med gräddsås 4 personer

1 hel kyckling, salt, peppar, timjan, 4 dl grädde, 1 lök, 2 morötter, 1 l vatten, smör

Stycka kycklingen så du får två lår, två klubbor och två vingar. Krydda med salt, peppar samt lite timjan och tillaga i ugnen i ca 30 minuter 200 grader.  Bryn kycklingskrovet, kryddat med salt och peppar, i lite smör och låt det få färg. Lägg i delad lök och morot i bitar, tillsätt sedan vatten och låt sjuda under lock under tiden kycklingen är i ugnen. Tag bort locket och låt fonden reduceras. Tillsätt grädde till den reducerade fonden och låt sjuda tills du fått en sås med önskad tjocklek. Smaka av med timjan, salt och peppar. Löken och morötterna ger sötma till såsen, men önskar du lite  mer sötma kan du tillsätta lite lingon/rårörda lingon/lingonsylt eller lite gelé. Servera med valfria tillbehör.

 

Annonser

2 tankar om “Krispig kyckling med gräddsås

  1. Åh så mumsigt det ser ut! Jättefin bild 🙂 Man borde göra hemlagade fonder lite oftare – det märks verkligen skillnad. Gjorde en skaldjursfond på räkskal, konjak och tomatpuré för ett tag sedan, som jag sen använde i en fiskgryta – mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s