Torsk med räkor, pepparrot, ägg och vitvinssås

20140123-195654.jpg

Vi äter alldeles för lite fisk hemma, konstigt eftersom det är både gott och nyttigt. Här kommer ett av mina favoritfiskrecept, torsk med räkor, pepparrot, ägg och vitvinssås gjord på en enkel räkfond. Jag serverar ofta med lite skriat smör till, inte för att det behövs, utan för att det är så himla gott!

Torsk med tillbehör 4 personer

Torsk: 600-800 g färsk torsk, ½ dl vitt vin, 1 dl vatten, 1/4 fänkål, dill, smör, salt, vitpeppar

Sås: 2 schalottenlökar, räkskal från 500 g räkor med skal, 1-2 dl vitt torrt vin, 2 dl vatten  3 dl grädde, salt, vitpeppar, smör

Tillbehör: 500 g räkor med skal, 3/4 fänkål, 6 morötter, 1 pepparrot, 4 ägg, dill

Fond + sås: Skala räkorna och använd skalen till att koka en räkfond. Fräs hackad lök i smör och lägg i räkskalen, häll på vin + vatten och låt puttra i ca 15 minuter. Förbered under tiden torsken enligt nedan. Sila bort räkskalen och löken. Tillsätt lite av grädden till fonden och låt såsen reducera. Smaksätt med salt, peppar och tillsätt eventuellt mer vin och grädde. Om du har lite konjak hemma kan det vara gott att ha i en skvätt i såsen.

Torsk: Strimla fänkål och lägg i botten på en ugnsform. Häll i vin och vatten. Lägg torsken på fänkålen, salta, peppra samt lägg på rikligt med dill och smör. Sätt i en termometer i fisken och täck formen med folie. Tillaga i ugnen 125 grader tills innetemperaturen är 52 grader. Ös torken med skirat smör innan servering.

Servera torsken med sås, och toppa med hackat kokt ägg, riven pepparrot, räkor och dill. Servera med smörstekt fänkål samt morot som tillbehör. Toppa eventuellt med lite skirat smör.

Annonser

En tanke på “Torsk med räkor, pepparrot, ägg och vitvinssås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s