Löksoppa med ostchips

20140123-203814.jpg

Idag gjorde vi löksoppa. I traditionell fransk löksoppa brukar man ha bröd i soppan, vi testade istället att ha i ostchips för att få lite krispighet i soppan. Förutom ostchipsen kan det vara gott att servera soppan med t.ex. fröknäcke eller vallmobröd.

Löksoppa 4 personer

Soppa: 4-6 gula lökar (beroende på storlek), smör, 8 dl grönsaksbuljong, 2-3 dl vitt vin, 1 tsk torkad timjan, 1 liten vitlöksklyfta, salt, vitpeppar, svartpeppar, smakrik ost, eventuellt färsk timjan.

Skär löken i tunna skivor och svetta sedan löken i rikligt med smör, den ska inte få färg. Tillsätt timjan och pressad vitlök. Häll på buljongen samt vinet och låt soppan sjuda i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i soppskålar och toppa med riven ost. Ställ in i ugnen i 200 grader tills osten fått lite färg. Servera soppan med ostchips och färsk timjan.

Ostchips: Riven smakrik fet ost, eventuellt sesamfrön, smör

Riv osten och lägg i små högar på smörat bakplåtspapper. Ställ in i ugnen (150 grader) tills ostchipsen fått färg och släpper från botten då du lyfter med kniv underifrån. Toppa eventuellt chipsen med sesamfrön en bit in i gräddningen om du vill ha lite mer knapriga chips. Tag ut chipsen och låt dom svalna så dom blir riktigt krispiga.

Annonser

2 tankar om “Löksoppa med ostchips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s