Kycklinglevermousse med rödbetsjord

20140120-211530.jpg

Förra helgen gjorde Jonas kycklinglevermousse till förrätt, något vi aldrig testat förut. Moussen blev väldigt krämig och god och rödbetsjorden som serverades till gav textur till rätten.

Kycklinglevermousse 4-6 personer

Mousse: 250 g kycklinglever, 2 schalottenlökar, en näve färsk timjan, 250 g smör, 2 msk konjak, salt, peppar, steksmör

Rödbetsjord: 100 g mandelmjöl. 2 dl rödbetsjuice, en klick smör

Tillbehör:  1 rödbeta, 1 lime, 1 svamp (portabello eller Karl Johan), mangoldsallad, färsk timjan

Gelékuber: 1 päron, 1 bit ingefära, ½ tsk vaniljpulver, 1 tsk honung, ½ citron, ½ dl vatten, 1 gelatinblad

Blanda mandelmjöl, rödbetsjuice och en klick smör till en smet. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen i ca 12 timmar i 70 grader.

Salta och peppra kycklinglevern och bryn i smör tillsammans med hackad lök. Kycklingen ska var rosa inuti. Tillsätt timjan och konjak i slutet av tillagningen. Häll över i en mixer och mixa till en slät smet och låt sedan svalna. Sila smeten genom en sil och tillsätt sedan rumstemperarat smör och rör ihop till en slät mousse. Om du vill kan du lägga moussen i plastfolie och rulla ihop till korvar som du förvarar svalt till servering. Skär sedan korvarna i lagom stora portionsbitar.

Koka skalat och delat päron i citronskal, en skvätt citronsaft, skivad ingefära, vaniljpulver samt honung i ca 15 minuter. Tag 1 dl av den varma lagen och häll över i en burk. Tillsätt blötlagt gelatinblad och rör runt tills gelatinet löst sig. Låt stå kallt i kylskåpet.

Skala rödbetan och skär ut tunna strimlor som du marinerar i limesaft fram till servering. Stek saltad och pepprad svamp i tunna skivor i smör och låt torka på hushållspapper.

Servera moussen med rödbetsjord, gelé i små kuber, rödbeta, svamp och några mangoldblad samt timjankvistar.

(Päronet du använde till gelélagen kan användas som dessert med lite mascarponekräm)

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s