Köttfärspaj

pajhel

Klassisk köttfärspaj, nästan som mamma Lena gjorde den när jag växte upp. Det enda som skiljer är pajdegen, då jag bytt ut vetemjöl mot mandelmjöl samt att jag denna gången tillsatte lite bladspenat som vi hade hemma. Jag gillar paj för att det är så enkelt, gott och perfekt att frysa in i portionsbitar som matlåda.

Köttfärspaj 4-6 personer

Pajdeg: 4-5 dl mandelmjöl, 1 dl sesamfrön, 1 msk fiberhusk, 1 tsk salt, 50 g smör, 1 ekologiskt ägg.

Fyllning: 500 g blandfärs, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 dl tomatpuré, 1-2 dl gröna ärtor, 1 paprika, bladspenat, 1-2 msk soja, 2-3 tsk timjan, peppar, salt, smör.

Äggstanning: 3 dl vispgrädde, 4 ekologiska ägg, salt, peppar.

Mixa sesamfröna och tillsätt sedan 4 dl av mjölet samt fiberhusk, salt, smör och ägg. Mixa till en deg. Beroende på storleken på ägget kan du behöva tillsätta ytterligare lite mandelmjöl, degen ska dock vara lite kladdig. Låt stå svalt i kylen under tiden du förbereder fyllningen.

Hacka löken och låt den svettas i lite smör. Stek färsen hårt, lite i taget och salta och peppra. Steker du för mycket på en gång blir köttet kokt istället för stekt. Tillsätt tomatpurén och rör runt. Häll i paprika samt ärtorna, pressa över vitlök och smaka av med soja, timjan, peppar och eventuellt salt. Tänk på att sojan är väldigt salt! Häll i bladspenaten och låt sedan stå på låg värme under tiden du förgräddar pajdegen.

Klä en pajform med degen och förgrädda i ca 15 minuter i 200 grader tills den fått en fin färg. Fyll med köttfärsblandningen. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar och häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i ca 20-30 minuter i 200-225 grader tills äggstanningen stannat. Servera med en god sallad!

paj

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s