Kyckling- och bladspenatlasagne

lasagnered

Lasagne är perfekt mat att laga till många och perfekt mat att göra om man vill ha matlådor. Det är även en bra rätt att göra då man har diverse överbliven mat i kylen. Vi brukar alltid ta tillvara på den sista tråkiga biten av osten och riva ner den och använda till exempelvis lasagne eller paj. Idag hade kvar lite portabellosvamp från lördagsmiddagen, så den fick åka med ner i tomatsåsen. Färsk timjan och persilja hade vi också hemma, men det går lika bra med till exempel oregano eller basilika. De rivna morötterna tycker jag ger en fylligare tomatsås och förhindrar att lasagnen blir alltför vattnig. Har man inget vin hemma, så kan man lika gärna använda pressad citron för att få rätt syra. Vi använde oss av 2 dl vitt och 1 dl rött idag. Man tager vad man haver :).

Kyckling- och bladspenatlasagne 8 personer

Varva tomatsås, bladspenat, kyckling samt blandad ost och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Låt lasagnen vila innan servering. Toppa med bladspenat eller som på bilden med mangoldsallad. Servera med en god vitkålsallad och riven smakrik ost.

Tomatsås:

2000 g krossade tomater, 1 dl tomatpuré, 2 gula lökar, 4 vitlöksklyftor, ½ chili, 4 sardeller, 4 morötter, eventuellet champinjoner eller portabellosvamp, 2-3 dl vin (rött eller vitt), köttfond/buljongtärning, färska örter, 4 lagerblad, 1 tsk timjan, 1 tsk oregano, 1 krm mald muskot, 1 krm kanel, 3 malda nejlikor, 3 malda kryddpepparkorn, salt, peppar, olivolja

Fräs 2 hackade vitlöksklyftor, hackad chili samt hackad lök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré samt fint hackade sardeller. Häll på vinet och låt sjuda någon minut. Häll över tomaterna och smaka av med fond/buljong malda torra kryddor, lagerblad, färska örter samt pressad vitlök. Stek svampen separat i smör och lägg i tomatsåsen, riv i morötterna och låt sedan stå och puttra i 30-60 minuter.

Kyckling:

1 hel kyckling, 1 dl rumstemperat smör, salt, peppar, 1/4 hackad chili, 2 pressade vitlöksklyftor, rivet skal från ½ citron, 2 msk färska örter, torkad timjan

Rör ihop smör, salt, peppar, chili, vitlök, färska örter samt citronskal. Fördela smöret under skinnet på kycklingen. Krydda runt om hela kycklingen med salt, peppar och timjan. Tillaga ca 1 timma i 275-200 grader. Rensa köttet från benen och dra isär till mindre bitar. Använd eventuellt kycklingbenen och låt dom koka med i tomatsåsen för att ge extra smak.

Övrig fyllning: 4 små mozzarellapaket, 300 g riven ost, 300 g färsk bladspenat

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s