Mangoparfait med passionsfruktsås

20140102-110655.jpg

Min vän Karin hade huvudansvaret för desserten på nyår. Det blev en fräsch och fruktig dessert; mangoparfait med passionsfruktsås och diverse tillbehör. Supergott! Vi gjorde parfaiten dagen innan och tog fram den ca 15 minuter innan servering. Tillbehören var mango, hallon, röda vinbär, lättvispad grädde, hallonmaränger, nötkrokant och choklad. Till desserten serverades ett fruktigt dessertvin.

Mangoparfait 10 personer

4 äggulor, 0.75 dl vatten, 2 dl strösocker, 1 mango, 2.5 dl grädde, 0.75 dl äggvita

Värm äggulorna och hälften av sockret i en kastrull och vispa tills äggblandningen tjocknar. Det är viktigt att äggblandningen inte kokar. Häll över blandningen i en skål och vispa tills den kallnat och är fluffig. Skala mangon och skär köttet i tärningar. Mixa mangon så du får en slät mangopuré. Pressa purén genom en sil för att få purén ännu mer slät. Häll i grädden i mangopurén och vispa tills grädden tjocknat. Vänd sedan i äggblandningen i grädden. Tillsätt resterande socker till äggvitorna och vispa fast och glansigt. Rör till sist i äggvitorna i gräddblandningen. Häll parfaiten i portionsformar (vi använde crème brûlée-formar) täckta med platsfolie och ställ in i kylen i 1- 2 h tills parfaiten har stelnat. Om du vill kan du hälla i lite bär i portionsformarna, vi använde oss av röda vinbär som fanns hemma i frysen. Värm med händerna runt formarna och lyft sedan försiktigt i plastfolien så att partfaiten lossnar. Lägg upp på assiett och servera med passionsfruktsås och valfria tillbehör.

Passionsfruktsås

½ dl saft från apelsin, 3 passionsfrukter, 4 msk florsocker

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt svala.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s