Lammytterfilé med palsternackskräm & svartvinbärssås

20140101-200827.jpg

Gott nytt år! 🙂  Denna rätt serverade vi som huvudrätt på nyårsmiddagen igår. Tanken var att vi skulle servera hjortfilé, men det fick vi tyvärr inte tag i, men lammfilé funkade lika bra. Vi gör oftast rödvinssås till kött här hemma och tyckte det var dags att prova någonting nytt, så därför testades det en svartvinbärssås. Vi hällde dock i lite rödvin i såsen ändå, för att få den lite mer fyllig och inte så söt. Bären i sig är ganska söta, så om du vill kan du utesluta sockret helt i receptet nedan. Om du vill kan du förbereda såsen i förväg. Lammet serverades med palsternackskräm, ugnsrostade palsternackor samt smörstekt smålök.

Lammytterfilé

1000-1200 g lammytterfilé, torkad rosmarin, torkad timjan, färsk timjan, vitlök, salt, peppar, smör

Köttet skall vara torrt och rumstemperarat för att du skall få en fin yta vid stekningen av köttet. Krydda med örter, salt och peppar runt om hela filéerna. Stek i rikligt med smör på hög temperatur. Lägg i några kvistar färsk timjan samt hackad vitlök i smöret och ös över köttet. Stek tills köttet fått en fin färg runt om. Häll  i lite vatten i stekpannan då du stekt klart köttet och tagit ur köttet och använd skyn till såsen. Lägg köttet i en ugnsform och ställ in i ugnen (150 grader) tills innertemperaturen är 48 grader. Låt köttet vila i lite folie. Skär upp köttet precis innan servering.

Palsterackskräm 6 personer:

800 g skalad palsternacka, 3 dl kycklingbuljong, 3 dl grädde, salt, peppar, smörgåskrasse

Skär den skalade palsternackan i bitar och lägg i en kastrull. Häll över buljongen och grädden och koka låt sedan koka tills palsternackorna är mjuka. Häll av grädden och mosa palsternackorna. Tillsätt grädden tills du fått önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera varm toppad med smörgåskrasse.

Svartvinbärssås

2 schalottenlökar, 2 vitlöksklyftor, 1 msk socker, 200 g svarta vinbär, 4 msk rödvinsvinäger, 8 dl kalvfond, sky från stekningen av köttet, 2 dl rött vin, färsk timjan, torkad rosmarin, torkad timjan, salt och peppar.

Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt socker och färsk timjan. Häll sedan i cirka hälften av fonden, vinet, skyn, vinbären och vinägern. Låt såsen koka ihop och häll eventuellt på mer fond och vin under tiden. Smaka av med torkad timjan och rosmarin samt salt och peppar. Sila såsen innan servering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s