Klassisk nyårsmeny: Oxfilé med jordärtskockstårta och rivet örtsmör

20131228-165320.jpg

En bra oxfilé som bara smälter i munnen är nästan oslagbart. Att tillaga filén hel i ugnen med termometer är ett enkelt sätt för att få rätt temperatur. Jordärtskockstårtan görs dagen innan och värms på strax innan servering. Örtsmöret kan också förberedas vilket gör att det blir minsta möjlig att göra på aftonen.

Oxfilé med jordärtskockstårta och rivet persiljesmör 6 personer

Oxfilé: 600 g svensk oxfilé, timjan, vitlök, salt, peppar, smör + olja till stekning

Örtsmör: 200 g rumstempererat smör, 2 vitlöksklyftor, ½ dl färsk timjan 2 dl hackad persilja, salt, peppar.

Jordärtskockstårta: 600-800 g jordärtskocka, 5 dl grädde, salt, peppar, färsk timjan (lite av jordärtskockan kan bytas ut mot potatis)

Dagen innan: Skriva jordärtskocka i skivor. Lägg i en form varvat med timjan, salt och peppar. Tillaga i ugnen i 175 grader tills tårtan är mjuk. Låt svalna och täck sedan med folie. Ställ tårtan under press under natten.

Dagen innan/tidigt samma dag: Smaksätt smöret med pressad vitlök, hackad timjan samt persilja, salt och peppar. Lägg smöret i plastsfolie och förvara i frysen fram till strax innan servering. Riv smöret med rivjärn vid servering.

Vid middagen: Krydda oxfilén med salt och mycket svartpeppar. Bryn köttet runt om i olja: Lägg i timjan, vitlök och smör i pannan och ös köttet med det smälta kryddsmöret. Lägg köttet i en ugnsform och tillaga i ugnen tills köttet kommit upp i 55 grader (rare), 60 grader (medium) eller 65 grader (well done). Låt köttet vila några minuter innan servering så att köttsaften bevaras i köttet. Skär jordärtskockstårtan i bitar innan servering och värm i 150 grader tills tårtan är genomvarm. Skär upp oxfilén och servera med jordärtskockskaka och rivet örtsmör. Servera gärna med lättkokta brytbönor.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s