Klassisk nyårsmeny: Chokladtårta med vaniljglass

20131228-130059.jpg

Jag älskar en riktigt kraftig chokladkaka, gärna med en kula vaniljglass. Här kommer två förslag på goda chokladtårtor som passar perfekt som avslutning på nyårsmiddagen, mintchokladtårtan är glutenfri. Båda kakorna blir godast om man gör dom dagen innan. På bilden ovan: Mintchokladtårta

Chokladtryffeltårta (ej glutenfri)

20131230-215811.jpg

Chokladkaka: 150 g smör, 3 dl socker, 1 dl kakao, 1 tsk äkta vaniljpulver, 2 ägg, 2 dl vetemjöl

Chokladtryffel: 1 ½ dl vispgrädde, 2 msk smör, 200 g mörk choklad, ½ dl pinjenötter

Smält smöret och rör sedan i socker, kakao och vanlijpulver, Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Häll kakan i en smörad och bröad rund form. Grädda i cirka 20 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader. Låt kakan svalna. Koka upp grädde och smör till tryffeln. Tag från plattan och rör i hackad mörk choklad till du fått en slät tryffel. Låt tryffeln halvstelna i kylen och bred den sedan över kakan. Garnera med pinjenötter som du rostat i en torr panna. Låt stå kallt, gärna ett dygn innan servering. Skär upp tårtan i bitar och servera med glass.

Receptet kommer från arla.

Mintchokladtårta (glutenfri)

250 g mörk choklad med mintsmak (ca 70%), 150 g smör, 5 ekologiska ägg, 1 tsk vaniljpulver, hallon eller andra bär.

Smält försiktigt choklad och smör. Vispa äggulor och vaniljpulver fluffigt. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör samman den svalnade chokladsmeten med äggulesmeten och till sist äggvitorna. Häll i en springform med bakplåtspapper i botten och smörad på sidorna. Baka i 160 grader i ca 20 minuter. Låt stå svalt, helst ett dygn innan servering. Skär upp tårtan i bitar och servera med glass och bär.

Receptet kommer från Klara Desser

Vaniljglass

5 dl vispgrädde, 250 g mascarponeost, honung eller florsocker som sötning, 1-2 tsk äkta vaniljpulver, 3 äggulor

Vispa grädden hårt. Rör i mascarponen samt smaksättning och till sist äggulorna. Vispa till en fluffig glassmet. Använd glassmaskin eller häll smeten i en form med stor yta och ställ in i frysen. Rör om minst en gång i halvtimman.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s