Vörtbröd

20131213-222025.jpg

Detta vörtbrödet gjorde jag för några veckor sedan. Mitt tips är att ta i mer av kryddorna för att få ännu mer vörtsmak.

Vörtkryddblandning

1 pomeransskal, 10 hela nejlikor, 1 tsk hel anis, 1 tsk hel fänkål, 1 krm hel kardemumma.

Pomeranskalet mixades först och mortlades sedan med övriga kryddor till ett finmald kryddblandning. Man kan även köpa färdigmalda kryddor eller färdig vörtmix. Vill du ha mycket vörtsmak kan du ta ännu mer av kryddorna.

Vörtbröd 1 limpa

1 dl solrosfrön, 3 dl linfrön, 1 dl sesamfrön, 1 dl mandelmjöl, 2 dl valnötter/hasselnötter, ½ dl fiberhusk, 1 msk bakpulver, vörtkryddblandning, 1 tsk hel anis, 1 tsk hel fänkål, 50 g smör, 6 ekologiska ägg, 250 g keso, 1 dl crème fraiche

Mixa frön och nötter till ett mjöl, spara dock lite av fröna till garnering och lite av nötterna att ha hela i brödet. Vispa ägg, keso, crème fraiche och smält smör. Blanda mandelmjölet med frö- och nötmjölet med fiberhusk, bakpulver, brödkryddor samt de hela nötterna. Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Smöra och bröa en form med sesamfrön eller täck en form med bakplåtspapper. Häll i degen i formen och strö över lite frön som garnering. Grädda i cirka 60 minuter mitt i ugnen i 175-200 grader. Då brödet innehåller keso bör det förvaras i kylen eller frysen för längre hållbarhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s