Julfröknäcke

20131211-095310.jpg

Jag har lagt upp recept på fröknäcke förut och detta enda jag lagt till här är lite kryddor som hör julen till. På bilden serveras knäcket med ost och Jonas whiskysenap (recept kommer senare).

Julfröknäcke 1 plåt

1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, ½ dl hela linfrön, 2 msk pofiber, 1 msk fiberhusk, ½ tsk salt, ½ dl ekologiskt kokosfett, 2 ½ dl kokande vatten, Flingsalt att strö över

Smaksättning: ½ krm malen nejlika, ½ tsk malen ingefära, ½ tsk kanel och 1 krm malen kardemumma

Blanda alla torra ingredienserna inklusive smaksättning. Smält fett och tillsätt det kokande vattnet, låt koka upp igen. Häll vätskan över fröblandningen och rör om ordentligt. Låt svälla några minuter och häll sedan upp på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut med slickepott så tunt du kan. Strö över flingsalt och lite mer av smaksättningen. Grädda i ca 45 minuter i 150 grader, sänk sedan till 50 grader och låt fröknäckena torka i cirka två timmar. Om du vill att knäcket ska vara i rutor kan du ta ut det efter de första 45 minuterna och markera rutor med kniv, jag brukar bryta knäcket i bitar efter hela torkningstiden.

Ursprungsreceptet kommer ifrån Birgitta Höglund

Annonser

3 tankar om “Julfröknäcke

  1. Tack. Ja, de måste testas. Har bara provat med kardemumma tidigare, inte med alla julkryddor på en och samma gång. Måste bli en hit.

    I min bok Grillmat LCHF har jag det här receptet med smaksättning av cayenne och timjan, där kallar jag dem fröchips.
    Riktigt gott det med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s