Köttbullar med gräddsås

20131202-172814.jpg

Köttbullar är bland det godaste som finns. Mina tips är att inte snåla med smöret då du steker, använda riktig grädde i såsen och ta mer peppar i smeten än du tror. Helst ska köttbullarna vara små, fast det blev dom inte idag :).

Köttbullar med gräddsås 6-8 personer

Köttbullar: 1 kg blandfärs, 2 små gula lökar eller 1 stor, 2 ägg, ½ dl 40% vispgrädde, salt, vitpeppar, svartpeppar, smör

Sås: Skyn från köttbullestekningen, 6-8 dl 40% grädde, salt, peppar, eventuellt lite sötma från lingon/rårörda lingon/lingonsylt, eventuellt lite mjölk

Riv eller mixa löken. Blanda löken med färs, ägg, grädde och kryddor och rör om. Det ska vara mycket peppar! Provstek lite av smeten i smör, smaka och krydda eventuellt mer. Rulla köttbullarna och stek den sedan några i taget i mycket smör. Jag steker på ganska hög värme så köttbullarna får fin färg. Tag ur köttbullarna och lägg i en ugnsform. Häll i en skvätt vatten i stekpannan så du får ur alla smaker, spara skyn till såsen. Gör likadant tills alla köttbullarna är stekta. Ställ in köttbullarna på låg temperatur i ugnen (ca 80 grader) under tiden du gör såsen. Låt skyn få ett ordentligt uppkok ihop med grädden och låt sedan såsen reduceras på låg temperatur. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite sötma. Späd med mer grädde eller mjölk om såsen reducerats för mycket. Låt köttbullarna sjuda med i såsen några minuter innan servering.

Köttbullarna serverades idag med kokt broccoli och lingon.

20131202-154731.jpg 20131202-160824.jpg 20131202-160809.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s