Tisdagsstek

20131126-193258.jpg

För några månader sedan köpte vi en köttbox från Gröna Gårdar. Efter lite rotande i frysen fick jag idag fram den sista förpackningen från boxen, nötytterlår, som fick bli till en grytstek.

Nötstek 4 personer

Stek: 800g nötytterlår (eller annat passande kött), smör, 1 lök, 4 lagerblad, timjan, salt, peppar,  10 hela svartpepparkorn

Krydda steken runt om med salt, peppar och timjan. Bryn stekens alla sidor i smör ihop med lök skuren i stora bitar. Häll över vatten så det knappt täcker köttet och tillsätt lagerblad och hel svartpeppar. Låt köttet bräseras i cirka 1h tills innertemperaturen är 70 grader. Tag ur köttet och låt det vila.

Sås: champinjoner, smör, fond från steken, grädde, salt, peppar, timjan, ev lite rött vin

Fräs skivade champinjoner i smör. Tillsätt lite av fonden som steken kokats i samt lite grädde. Låt såsen reduceras och smaka av med salt, peppar, timjan och eventuellt lite rött vin. Champinjonerna kan givetvis uteslutas.

Steken skars i tunna skivor och serverades med smörstekta champinjoner, morötter, lök samt sås.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s