Pepparkakstryffel

20131125-225712.jpg

Chokladtryffel är jätteenkelt att göra och kan varieras i all oändlighet. Här kommer en julig och kryddig chokladtryffel med smak av pepparkaka. Denna gången blandade jag i lite hasselnötter, kokosflan och lingon, men detta kan anpassas efter det man har hemma i skåpen.

200 gram mörk choklad (minst 70%) 1 ½ dl vispgrädde, eventuellt lite honung, 2 krm vaniljpulver, 1 krm kanel, 1 krm malen nejlika, 1 krm malen ingefära, saft från  ½ apelsin, 1 dl hasselnötter, ½ dl rostade kokosflan, 1 dl lingon

Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt grädde och rör om till en len chokladsmet. Tillsätt smaktillsatser, hackade nötter, kokosflan samt till sist lingonen. Rör om och häll över i en form (jag använde en brödform med bakplåtspapper). Toppa med lite lingon och kokos och låt svalna i kylen. Då tryffel stelnat efter cirka 2 timmar kan tryffeln skäras i lagom stora bitar. Tryffeln kan även svalna innan den istället rullas till bollar om man vill ha en mer klassisk tryffel. Då kan du sikta lite kakao över tryfflarna istället för att toppa med kokos och lingon.

På bilden ovan serverades tryffeln med lingongrädde. Grädde och frysta lingon mixades och vispades sedan fluffigt. Jag tillsatte lite yoghurt, honung, kanel och vaniljpulver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s