Lammrevben med rotselleripuré och rödvinsreduktion

20131117-105652.jpg

Det kanske låter avancerat, men denna rätten är verkligen jätteenkel att göra, den sköter sig själv i ugnen och är dessutom billig. Eftersom vi har lamm i hela frysen fick det bli på lamm idag, men det går precis lika bra med vanliga revben på fläsk. Rotselleripurén blev väldigt smakrikt och ett perfekt alternativ till vanlig potatispuré. Förutom puré serverades lammet med kokta hela smålökar och morötter.

Revben

Glaze: 2 msk olivolja, 2 msk honung, 1 tsk torkad timjan, 3 stora vitlöksklyftor, 1/2 citron, salt, peppar, 2 msk chilisås, 1 tsk worcestersås.

Lägg revbenen på en plåt med den köttiga sidan uppåt. Pensla på lite av glazen och ställ in i ugnen på cirka 150 grader. Vänd revbenen efter ca 1 h och pensla på mer glaze. Vänd en gång till efter ytterligare 30 minuter och pensla på den sista av glazen. Höj temperaturen det sista så revbenen får fin färg. Tag ur revbenen och låt vila med lite folie runt. Gör du rätten med fläskrevben kan du förlänga tillagningstiden cirka 1 timma och sänka temperaturen till 125 grader.

Rödvinsreduktion:

1 lök, 2 vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, rödvin, sötma (honung, socker eller balsamicovinäger), färsk och torkad timjan, smör, salt, peppar, eventuellt lite vatten

Hacka lök och vitlök och svetta i lite smör i en panna med stor bottenyta. Tillsätt tomatpuré och några kvistar färsk timjan. Häll sedan på ca 2 dl rödvin och smaka av med sötma, torkad timjan, salt och peppar. Låt sjuda på låg temperatur och tillsätt mer vin och eventuellt lite vatten. Ju längre reduktionen får puttra, desto mer smaker kommer fram.

Rotselleripuré

1 rotselleri, 1 gul lök, cirka 4 dl grädde, citronsaft, salt, peppar, färsk timjan.

20131117-172604.jpg

Skala rotsellerin och skär i mindre bitar. Hacka löken. Låt selleri och lök sjuda i grädden tills sellerin är mjuk (ca 20 minuter beroende på hur stora bitarna är). Smaka av med syra, salt och peppar. Häll av grädden och mixa sellerin samt löken. Späd med grädden och smaka av med mer kryddor. Servera med färsk timjan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s