Indisk lammgryta med Raita

20131113-192244.jpg

För någon månad sedan köpte vi ett helt lamm som vi har fryst in. Ikväll var det dags att ta sig an fransyskan och det fick bli ihop med indiska smaker. Jag gjorde en egen kryddblandning, där det mesta i kryddlådan blandades ihop, men har man inte alla kryddor hemma så går det lika bra ändå :).

Indisk lammgryta med Raita

500 g lammfransyska, 2 gula lökar, 3 vitlöksklyftor, 1kg ekologiska krossade tomater, 1 röd chili, färsk ingefära, smör, kryddblandning (se nedan)

Raita: Turkisk yoghurt, gurka, färsk mynta, limesaft, lite honung, spiskummin, malen koriander, salt och peppar.

Kryddblandning: 1 msk spiskummin, 1 msk torkad koriander, 1 msk torkad ingefära, 1 msk chilipulver, 1 msk kanel, 10 malda kryddpepparkorn, 1 msk paprikapulver, 1 krm mald nejlika, 1 krm kardemumma och 1 krm muskotnöt, salt och peppar

Putsa lammet och skär i bitar. Fräs grytbitarna i lite smör tillsammans med hackad chili och vitlök. Tillsätt grovhackad lök och kryddblandningen och rör runt. Häll över de krossade tomaterna och riv i lite färsk ingefära. Låt puttra tills köttet är mört, det kan ta upp till 3 timmar beroende på köttkvalitet.

Blanda yoghurt med hackad gurka och färsk mynta, lite limesaft, malen koriander och spiskummin. Smaka av med salt, peppar och lite honung.

Servera lammgrytan med raita och haricots verts.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s