Bouillabaisse

20131113-200946.jpg

Denna underbara soppa serverade min svägerska Sofie förra hösten och den har blivit en riktig favorit. Jag brukar servera den med aioli eller bara lite vanlig crème fraiche.

Bouillabaisse

6 personer

Soppa: 600 g torskfilé eller laxfilé, 4 morötter, 2 gula lökar, 1 fänkål, 4 vitlöksklyftor, ½-1 kg krossade ekologiska tomater, 3 dl vitt vin, ½-1 liter fiskbuljong, 2 paket saffran, salt, peppar, timjan, saft från 1 apelsin, 500 g räkor med skal, färsk timjan, olivolja

Syrlig aioli: Majonnäs (äggula, olja, senap, vinäger, salt och peppar om du vill göra egen), crème fraiche, vitlök, salt, peppar.

Strimla lök, fänkål och morötter samt hacka vitlöken. Fräs vitlök och saffran i lite olja och tillsätt grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, vitt vin och fiskbuljong efter tycke och smak. Smaka av med salt, peppar, timjan och apelsinsaft. Låt puttra i ca 30 minuter. Skär fisken i bitar och låt den sjuda i soppan några minuter och tag grytan från spisen. Toppa med skalade räkor och färsk timjan.

Rör ihop majonnäs och crème fraiche med pressad vitlök, salt och peppar. Egen majonnäs gör du genom att blanda äggula, senap och vinäger som du under kraftig vispning gör till en majonnäs genom att under vispningen hälla i olja. Smak av med salt och peppar

Servera soppan direkt med aiolin och fröknäcke.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s