Pocherade ägg i tomatsås

20131112-212244.jpg

Här kommer ett jätteenkelt recept på en av mina favoritsnabbrätter. Tomatsåsen brukar vi ha infryst i småburkar att ta upp då det behövs.

Pocherade ägg med tomatsås

2 ekologiska ägg/person, cirka 3 dl tomatsås/person

Värm tomatsåsen och knäck försiktigt i äggen, de ska inte rinna in i varandra. Ställ i ugnen i ca 10 minuter på 150 grader eller låt tillagas på plattan på låg temperatur. Vitan ska stelna, men gulan ska vara krämig.

Servera med basilika, olivolja, salt, peppar och eventuellt lite mozzarella.

Grundrecept till en stor gryta tomatsås

2 kg ekologiska krossade tomater, 1 dl tomatpuré, olivolja, 1 st chili, 4 st vitlöksklyftor, ca 3 dl vitt vin, citronsaft, örter, salt, peppar, 1 msk kapris,  6 sardeller,  1/2 dl kalamataoliver, riven muskot

Fräs hackad vitlök och chili i lite olivolja. Tillsätt hackade örter, tomatpuré och en skvätt citronsaft. Häll på tomaterna och vinet och smaksätt med salt, peppar, muskot, hackad kapris, sardeller, oliver samt mer örter. Kaprisen och sardellerna ger en god sälta. Låt tomatsåsen puttra i 1/2-1h. Frys in i småburkar, perfekt att ta upp till pizzan, omeletten, köttfärssås, lasagne eller till de pocherade äggen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s