Fröknäcke

20131023-110808.jpg

Här kommer ett kanongott recept på fröknäcke.

Fröknäcke

1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, ½ dl hela linfrön, 2 msk pofiber, 1 msk fiberhusk, ½ tsk salt, ½ dl ekologiskt kokosfett, 2 ½ dl kokande vatten, Flingsalt att strö över

Smaksättning: anis + fänkål, vallmofrön, rosmarin + timjan, kanel + kokos + kardemumma

Blanda alla torra ingredienserna inklusive smaksättning. Smält fett och tillsätt det kokande vattnet, låt koka upp igen. Häll vätskan över fröblandningen och rör om ordentligt. Låt svälla några minuter och häll sedan upp på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut med slickepott så tunt du kan. Strö över flingsalt och lite mer av smaksättningen. Grädda i ca 45 minuter i 150 grader, sänk sedan till 50 grader och låt fröknäckena torka i cirka två timmar. Om du vill att knäcket ska vara i rutor kan du ta ut det efter de första 45 minuterna och markera rutor med kniv.

Receptet kommer ifrån Birgitta Höglund.

Annonser

6 tankar om “Fröknäcke

  1. Skriver ett förtydligande även här att receptet på fröknäcke kommer från min blogg, Klara hade lånat det till sin senaste kokbok, men tyvärr hade källhänvisningen ramlat bort.

    Länkade till mitt recept i inlägget om Julfröknäcke, här kommer länk till ett inlägg från Huså Bröd, som nu bakar dem och säljer för fullt över hela landet.
    Kanske din julsmaksättning kan vara nåt för dem att lansera nästa år 😉

    Antar att du kommer att få rätt mycket trafik, länkar på Facebook till ditt goda recept idag.

    Vore glad om du ändrar i dina inlägg så missförståndet inte sprids vidare.

    Ha en riktigt God Jul./ Birgitta Höglund

    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/09/21/provbak-av-mina-frokex-pa-husa-brod/

    • Kul att du hittat hit till min blogg! 🙂 Tack för ett jättebra recept, det bakas väldigt ofta här hemma. Ett perfekt grundrecept som kan varieras på massa olika sätt, just nu är julkryddorna favoriten.

      Tack för att du länkar! 🙂 Har ändrat så nu står ditt namn under receptet istället för Klaras.

      Ha en god jul du också! /Anna-Karin

  2. Vad skulle man göra utan Birgitta’s fröknäcke? Helt fantastiskt gott och så lättbakat 🙂 Ska testa din julkryddning nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s